Tara Beata Racz

U petak 6. studenoga u 19 sati otvorena je izložba slika TARE BEATE RACZ (1991.) akademske slikarice i psihologinje iz Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 22. studenoga.

iz kataloga

TEMATSKE METAMORFOZE I FORMALNI HIBRIDI

“Ono što razlikuje slikarstvo Tare Beate Racz (r. 1991) od slikarskih praksi njezine generacije jest njezino neprestano promišljanje i poigravanje formom.

Naime, od njezine prve zapaženije samostalne izložbe naslovljene Psihonautika iz 2018, ili Prostora susreta s početka 2020. pa sve do najnovije Transanimalie, slikarica je u neprestanoj potrazi za formom kojom će najbolje izraziti proživljeno vizualno iskustvo odnosno najbolje istaknuti vlastitu umjetničku individualnost, ne mareći za stupnjeve podudaranja sa stvarnim svijetom.

Njezina plodna formalna časovitost proizvodi neprestanu interpretacijsku napetost razvidnu u metamorfozama slikarskog rukopisa i mijenama stvaralačkih procedura. Gotovo sasvim napuštajući reprezentaciju, Prostori susreta predstavili su nam slikarska platna koja asociraju na skenove intenzivnih moždanih aktivnosti. Radilo se o divljim, ekspresivnim i povremeno grotesknim „portretima“ ispunjenima energičnim linijama odnosno adirajućim kružnicama i elipsama. Njima je umjetnica ispripovijedala vlastite mijene koje na psihi ostavljaju susreti s drugima dok je na formalnoj razini izrazila nesputane, naizgled nekultivirane, no zavidne kolorističke potencijale.”

(iz predgovora, Leila Topić)

biografija

Tara Beata Racz rođena je 1991. u Zagrebu. Godine 2016. diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu, a za uspjehe i zalaganje tijekom studija nagrađena je s dvije Dekanove nagrade za izvrsnost. Godine 2019. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Turčić.

Tijekom studija slikarstva nagrađena je s četiri Rektorove nagrade: za veliki timski znanstveni i umjetnički rad za projekt „Kratki spoj“, za projekt studentskog časopisa „Skica“, za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici za program „Svijet i ja, ja i svijet“ te za projekt Opera L. Janačeka „Lukava mala lisica“.

Dosad je izlagala na nekoliko skupnih izložbi od kojih se ističu Koloristički dijalozi u Galeriji Forum (2018), Oni odlaze u Glipototeci HAZU (2019), 5. bijenale slikarstva u HDLU (2019), Festival svjetske književnosti u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ (2019), InFLUence u Kulturnom centru Travno (2020), One su tu u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ (2020) te na samostalnim izložbama u Knjižnici Marije Jurić Zagorke pod nazivom Psihonautika (2018) i u Centru za mlade Bunker pod nazivom Prostor susreta (2020). Na 5. bijenalu slikarstva dobila je HPB nagradu za mladog umjetnika.

trajanje
26.05.-14.06.2020.
pdf katalog
pogledaj / preuzmi

Radno vrijeme

Otvoreno radnim danom od 18 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Mogućnost organiziranih grupnih posjeta po najavi i izvan radnog vremena. Ulaz besplatan