Bobbi Meier & Alina Sokolova

Životom i radom izvan naše zemlje – VIDA SAČIĆ u Chicagu (kao umjetnica i redovna profesorica na Northeastern Illinois Sveučilištu) i EVA KOVAČ u Beču (kao povjesničarka umjetnosti i suradnica kulturne organizacije BLOCKFREI) ostvarile su kontakte s tamošnjim likovnim krugovima i u zajedničkom projektu predstavljaju dvije autorice koje se, iako iz različitih kulturoloških sredina, različitog likovnog jezika i jednako tako različite generacijske pripadnosti, uklapaju u koncept koji je predstavljen ovom izložbom.

biografija

Bobbi Meier (rođena 1955. u Tarrytownu, New York, Sjedinjene Američke Države) je umjetnica koja živi i radi u Chicagu. Životne frustracije, radosti i strahovi ugrađeni su u njezine apstraktne skulpture, crteže i instalacije kroz provokativnu upotrebu materijala, uključujući najlonke, spandex, porculan i pronađeni kućni namještaj.

Meier je sudjelovala na rezidencijama u The John Michael Kohler Arts/Industry Program (Kohler, Wisconsin), The Ragdale Foundation (Lake Forest, Illinois), The Vermont Studio Center (Johnson, Vermont), Ox-Bow School of Arts and Artist's Residency (Saugatuck, Michigan) Anderson Ranch (Aspen, Colorado) i Sanskriti-Kendra (New Delhi).

Njezini su radovi izlagani širom SAD-a i nalaze se u zbirci Zaklade Kohler i John Michael Kohler Art Center-a te u mnogim privatnim zbirkama. Suvoditeljica je umjetničkog prostora ADDS Donna u Chicagu. Meier je magistrirala umjetničko obrazovanje (2000.) i magistrirala studije vlakana i materijala (2011.) na School of Art Institute of Chicago.

____________________________________

Alina Sokolova (rođena 1995. u Užgorodu, Ukrajina) je slikarica i multimedijalna umjetnica. Odrasla je na zapadnom rubu Ukrajine, a od 2016. radi i živi u Beču. Iako ponekad u svoje umjetničke radove uključuje video, performans, instalacije, koreografiju i druge medije, slikarstvo je postalo glavni fokus Sokolovine prakse. Njeni radovi često podrazumijevaju periode ispitivanja i opsežnog istraživanja izabranih tema. 

Prije preseljenja u Beč, Alina Sokolova je pohađala visoku školu za umjetnost u Užgorodu i Akademiju likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču studirala je u klasi profesora Martina Guttmanna i diplomirala 2021. godine s višedijelnim radom u kojem se bavila istraživanjem različitih vrsta ljudskog pokreta. Slikarstvo, video, zvuk i performans kombinirani su u instalaciji projekta Koreografija rada/The Choreography of Labor (2019.), prikazanog u Kijevu 2020. godine na izložbi povodom Nagrade PinchukArtCentre. Sokolova je tada predstavljena kao jedna od finalistica u užem izboru za najprestižniju nagradu u suvremenoj umjetnosti koja se dodjeljuje mladim ukrajinskim umjetnicima.

trajanje
28.07.-27.08.2023.
pdf katalog
pogledaj / preuzmi

Radno vrijeme

Otvoreno radnim danom od 18 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Mogućnost organiziranih grupnih posjeta po najavi i izvan radnog vremena. Ulaz besplatan