Izvor Pende

Ovo je prva izložba u obljetničkoj 25-toj po redu godini djelovanja i kontinuirane izložbene aktivnosti galerije. Izložbu je za program predložio Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, član programskog savjeta Ajngela.

iz kataloga

... On se oslanja na tradiciju ranog konstruktivizma Aleksandra Rodčenka, Nikolasa Pevsnera, Nauma Gaba, i Bauhausa bez ideološkog, utopističkog naboja, ali u okviru njihova promišljanja vizualnih umjetnosti, naravno procesiranog kroz cijelo proteklo stoljeće i snažnu umjetnikovu individualnost. Forma na njegovim slikama nema asocijativnu funkciju već sukladno s bojom potiče, raskrinkava, otkriva prodor u drugi realitet. Boja kako ju doživljava i koristi Pende konstitutivni je gradbeni element slike. U jednom razgovoru izjavio je da „boja daje jaki kontrast koji utječe na kompoziciju slike, gradi formu, i to je primarno“. Njegova boja je čista, izravna. Ne opisuje, već napada. Boja je dinamičan faktor koju upravo na taj način umjetnik i razumije te je tako i modulira na svojoj slici. Boja je izvor specifične frekvencije svjetla, kao što je to staklena pločica nekog gotičkog vitraja. Ona zadržava svoju osobnost uklapajući se prirodno u cjelinu kompozicije slike. Pendina slika jest sazvučje boje i forme, simbol tog novog svijeta nastalog ljudskom kreacijom. ...

biografija

Izvor Pende rođen je u Zagrebu (1976.), a odrastao u Dubrovniku. Studij kiparstva započeo je 1996. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, potom prelazi na studij slikarstva na Kunstakademie Dusseldorf, gdje je 2002. Diplomirao. Pende izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Bonnu, Münchenu, Hannoveru, Dusseldorfu i Hamburgu u Njemačkoj, Chicagu u SAD-u i Eupenu u Belgiji. Nominaciju BAT (British American Tobacco) osvojio je 2008. Prvu samostalnu izložbu u Hrvatskoj imao je 2010. u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.
Samostalno je izlagao i 2010. u Umjetničkoj radionici Lazareti u Dubrovniku, zatim 2011. u Gliptoteci HAZU u Zagrebu te 2014. u Muzeju
moderne umjetnosti u Dubrovniku. Svoje apstraktne radovePendeje 2016. izložio u Umjetničkoj radionici Lazareti u Dubrovniku. Umjetnički dijalog s njemačkim slikarom Danielom Richterom započeo je u projektu “Plivati zajedno”, gdje su dva slikara izlagala svoje slike jednu uz drugu u nekoliko muzeja i institucija, uključujući Galeriju umjetnina Split, 2017., Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, 2018. Izvor Pende  samostalnu izložbu "Golden Hours" imao je 2019. u David Richard Gallery u New Yorku, a iste godine s Marijanom Pende i Slavenom Toljem sudjelovao je na izložbi "Mjesto isprekidanih odlazaka", koja se za vrijeme 58. venecijanskog bijenala održala u Paviljonu Tesa 100 u Arsenalu. U Galerie Gans u BečuPendeje 2020. izlagao na izložbi Dynamic and Fiction.

Radno vrijeme

Otvoreno radnim danom od 18 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Mogućnost organiziranih grupnih posjeta po najavi i izvan radnog vremena. Ulaz besplatan