Bane Milenković

U petak, 16. listopada u 19 sati otvorena je izložba slika i terakota. BANE MILENKOVIĆ se predstavlja s četiri slike velikog formata te desetak manjih iz ciklusa "Love Plants" te nekoliko primjera male keramike iz ciklusa "Salon cipela".

Izložba ostaje otvorena do 1. studenoga. 

iz kataloga

Biljke velikih dimenzija na slikama Baneta Milenkovića samo su to što jesu: život u svome elementarnom trajanju. S iskustvom prirode. U svojoj jednostavnoj ljepoti i značenju (bez simbolike i aluzija) daju dojam da svijet više pripada bilju nego ljudima. I nakon tri desetljeća slikanja slike, on je jednako posvećen slikanju i slikarstvu koje nosi poetiku radosti, umirujuće prizore, meditacijske ugođaje i tiha uranjanja u motiv. Uživa u prostoru pune umjetničke slobode, bez kalkulacija i bilo kakvih unaprijed zadanih okvira. Ne dotiče teška pitanja stvarnosti. Radije se zanosi onim fenomenima svijeta koji ne uznemiruju. Koji se lako prepoznaju kao impresija trenutka, muzikalnost boja, zaigranost i opuštenost, vedrina i nesputanost. Svoj izričaj ostvaruje sa stilom i sa stavom koji ga čuva od banalnosti i dopadljive dekorativnosti.

biografija

Bane Milenković rođen je 9. kolovoza 1963. godine u Novom Sadu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn završio je u Zagrebu, u kojemu je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1988. godine u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Izlagao je na više od 90 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu ( Bosna i Hercegovina, Sjedinjene Američke Države, Izrael, Njemačka, Kanada, Austrija, Francuska, Srbija, Maroko, Indija, Turska, Slovenija, Rusija ), te preko 130 skupnih izložbi.

trajanje
16.10.-01.11.2020.
pdf katalog
pogledaj / preuzmi

Radno vrijeme

Otvoreno radnim danom od 18 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Mogućnost organiziranih grupnih posjeta po najavi i izvan radnog vremena. Ulaz besplatan