o galeriji
lokacija
prostor
voditelj
umjetnički savjet

30 godina projekta "Zlati ajngel"

Galerija «Zlati ajngel» je izložbeni prostor istoimenog trgovačkog društva osnovanog 1991. godine.

U Gajevoj ulici na broju 15 (dvorišni prostor) rekonstruiran je ruševni gospodarski objekt koji je do tada bio u funkciji stolarske radionice. Dobivena je novouređena građevina na dvije etaže, pri čemu je za drugu etažu iskorišten potkrovni prostor. Obuhvaća gotovo 140 m2,od čega 90 m2 izložbenog s 40-tak dužnih metara izložbenog zida.Opremljen je protuprovalnom i vatrodojavnom zaštitom, te opremom za multimedijalne prezentacije.

Galerija je otvorena 27. ožujka 1998. godine izložbom Branka Ružića i od tada redovito predstavlja desetak izložaba godišnje. Pregled izlagača i izložbi možete vidjeti u ARHIVI.

Ovakav program dobio je svoju potvrdu redovnim uključivanjem (od 2003. godine) u Program javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Tome je pridonijelo i kontinuirano predstavljanje istaknutih slovenskih autora u svojem najreprezentativnijem izdanju, kao dio međudržavne suradnje, a do sada je u galeriji predstavljen niz autora - laureata prestižne slovenske državne nagrade Prešernovog fonda.

Profil galerije nije strogo određen stilskim, tehnološkim ili vremenskim parametrima, tako da je predstavljeno i kiparstvo i slikarstvo, dizajn i fotografija različitih autorskih pristupa. Odabir autora u prvi plan ističe interes za zanatsku vještinu i poštivanje vizualnog komuniciranja.

Djelatnost galerije je vrlo dobro popraćena medijskom pozornošću.

Galerija je za "izuzetan doprinos likovnom životu grada Varaždina predstavljanjem mnogobrojnih likovnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u dvadeset godina djelovanja galerije" 2018. godine primila PLAKETU GRADA VARAŽDINA.

Galerija pruža uslugu organizacije izložbi: likovne i tehničke postave izložbe, štampanja i slanja pozivnica za otvorenje, organizacija koktela uz otvorenje, kao i čuvanja u radno vrijeme. Za vrijeme trajanja izložbe eksponati mogu biti ponuđeni na prodaju.

Gajeva 15

Galerija je smještena u centru grada, svega pedesetak metara od glavnog trga (Trg kralja Tomislava) koji varaždinci zovu Korzo.
Gajeva je ulica pješačka zona, no najbliže parkiralište nalazi se na Trgu bana Jelačića, opet samo pedesetak metara od ulaza u galeriju.

Poseban šarm prostoru daje minijaturno dvorište objekta na adresi Gajeva15 koje je ujedno svojevrsni ulaz u izložbeni prostor.
Ulični dio kuče poslovni je prostor optičke firme "Ghetaldus".
Ispred ulaza u galeriju postavljena je skulptura (Violina) Vladimira Gašparića - Gape.
Na ulaznim vratima dvorišta objekta vidljivo je istaknut broj 15.

Izložbeni prostor

Izložbeni prostor galerije obuhvaća dvije etaže objekta.
To je u prizemlju dvanaest dužnih metara izložbenog zida i visine prostora od tri i pola metra.
Na katu je to potkrovni prostor ukupne dužine zida osamnaest metara, razdjeljen vertikalnim krovnim nosećim gredama, u najvišem djelu uz sljeme krova visine pet metara.

Prostor je opremljen disperznom rasvjetom, vatrodojavom i protuprovalnim sistemom.
Temperiranje je omogućeno podnim centralnim grijanjem i prirodnom ventilirajućom cirkulacijom zraka.
Na raspolaganju je ozvućenje prostora na obje etaže.
Sastavni dio galerije je kancelarijski prostor, priručna kuhinja i ostale nusprostorije.

Dodatne fotografije prostora opremljenog za izlaganje možete vidjeti i u našoj arhivi izložbi

Darko Sačić - ak. slikar

1955.godine rođen u Varaždinu - osnovna škola i Gimnazija u Varaždinu

od 1973. godine u organizaciji festivala Varaždinske barokne večeri

1983. do 1985. tajnik Organizacijskog odbora Varaždinskih baroknih večeri

1988. do 1990. godine predsjednik Organizacionog odbora festivala

1984. do 1991. godine član Znanstvenog savjeta Zavoda HAZU u Varaždinu

1974. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu

1979. godine diplomirao u klasi prof. Šime Perića - postaje član HDLU-a - suradnik Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera - zaposlio se u Gradskom muzeju Varaždin kao kustos Galerije slika

Samostalno je izlagao u Varaždinu 1977. (Kazališni klub)1978. (Salon "Meblo")i 1980. godine (Gradska knjižnica i čitaonica),1979. (Galerija "Vladimir Nazor"), 1989. Galerija "Buljat"), 2012. (Galerija "Shalom") u Zagrebu, 1989. godine (Galerija "Pedišić") u Zadru, 1990. godine ("Neue Galerie im Alten Rathaus") u Fürstenfeldu (Austrija), 2008. u Šibeniku (Galerija sv. Krševana), 2009. u Varaždinu (galerija "Zlati ajngel"), te 2010. u Čakovcu (Centar za kulturu). Izlagao je na dvadesetak kolektivnih izložbi od 1976. do 2010. godine.

1986. do 1990. godine direktor Gradskog muzeja

1990. godine s troje sugrađana osniva prvo privatno poduzeće u oblasti kulture u Hrvatskoj - «Garestin» d.o.o.

od 1992. godine član je momčadi Rotary cluba Varaždin u ponovnom osnivanju, njegov je predsjednik u rotarijanskoj godini 1996.-97. te počasni član od 2005. godine

1993. godine imenovan pročelnikom Upravnog odjela za znanost, kulturu, šport i turizam grada Varaždina

1995.godine vraća se u privatni sektor

1992.,1995., 2003., 2007 i 2012. godine studijski putuje u USA (menagment u kulturi)

do 2000. godine kraće je vrijeme obavljao poslove direktora u turističkim organizacijama Grada Varaždina i Varaždinske županije, te urednika i voditelja emisija o kulturi na lokalnoj televiziji

od 2000. do 2016. radi u gradskoj upravi (od 2013. godine kao voditelj Odsjeka za kulturu, sport i tehničku kulturu u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Varaždina).

2016. godine odlazi u penziju.

Umjetnički savjet

MIROSLAV GAŠPAROVIĆ, prof. ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu

ZLATAN VRKLJAN, akademik, redovni član HAZU

DARKO SAČIĆ, ak. slikar

IVO PRANČIČ ak. slikar LJUBLJANA - savjetnik za slovenske autore

Radno vrijeme

Otvoreno radnim danom od 18 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Mogućnost organiziranih grupnih posjeta po najavi i izvan radnog vremena. Ulaz besplatan