Ivo Prančič

IVO PRANČIČ, otvorenje srijeda 17. svibnja u 19 sati – Izložbeni salon palače Sermage (zajednički naziv izloženih djela KOLAŽ) i galerija Zlati ajngel (PARAFRENIJA). Izložbe ostaju otvorene do 11. lipnja

Dvadeset godišnje kontinuirano praćenje slovenske likovne scene u galeriji Zlati ajngel počelo je izložbom slika Ive Prančiča u svibnju 2003. godine. Generacijska bliskost i zajednički stavovi o slikarstvu stvorili su neraskidivo prijateljstvo i bogatu suradnju koja je tokom godina rezultirala predstavljanjem trideset i šest slovenskih autora u Varaždinu.  

Ivo Prančič je jedan od vodećih slovenskih slikara generacije koja se formirala osamdeseth godina i stvarala u kontekstu neomodernističkog apstraktnog slikarstva. U svojem impresivnom i koherentnom umjetničkom opusu predano, temeljito i inovativno istražuje sliku, posebno njene nemimetičke osobine i u prvi plan stavlja slikarsku materijalnost i proces. Slikarstvo za njega nije nikad završena priča već neograničeno otkrivanje, analiziranje i istraživanje. Kao što i sam govori: „kraj klasične umjetnosti ne možemo ni dočekati ni naslikati“.  

biografija

Ivo Prančič je rođen 2. lipnja 1955. u Ljubljani. Diplomirao je na odjelu za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani 1982. godine u klasi profesora Gustava Gnamuša kod kojeg je dvije godine kasnije završio i specijalku. Izlagao je na pedesetak samostalnih i sedamdesetak skupnih izložaba od kojih treba istaknuti velike samostalne u Kostanjevici ob Krki, galeriji Bažato u Ljubljani (2021.) i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu (2022.)  Dobitnik je više nagrada i stipendija: Stipendija Sklada Moša Pijade 1990., Nagrada za slikarstvo DSLU, Majski salon u Ljubljani 1991. godine. 1993. dobiva Stipendiju francuske vlade za studijski boravak u Parizu.1995. godine 1996. boravi u New Yorku dobivši stipendiju Pollock-Krasner Foundation. 2001. dobitnik je nagrade Prešernovog sklada u Ljubljani. 2004. dobiva stipendiju Ministarstva za kulturu Republike Slovenije. 2022. godine laureat je Nagrade Ivane Kobilca za životno djelo (nagrada Društva likovnih umetnikov Slovenije imenovana po jednoj od najistaknutijih slovenskih slikarica). 2013. Izašla je raskošna monografija o njegovom djelu. Živi i radi kao samostalni umjetnik u Ljubljani.

Radno vrijeme

Otvoreno radnim danom od 18 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Mogućnost organiziranih grupnih posjeta po najavi i izvan radnog vremena. Ulaz besplatan