Emilija Duparova

Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel nastavljaju suradnju još jednim zajedničkim likovnim projektom i to izložbom Emilije Duparove, koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju.

Emilija Duparova (Split, 1967.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u zvanju redovite profesorice. Uz slikarstvo, njezino umjetničko stvaralaštvo uključuje i multimedijske projekte, ambijente, instalacije, fotografiju i video. Dosad je realizirala 45 samostalnih i sudjelovala na mnogobrojnim skupnim i žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad i rad u struci dobitnica je nekoliko međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja.

U Varaždinu se autorica premijerno predstavlja novim ciklusom, čija je strukturna poveznica kuglasti modul, a naziv ciklusa Turangalila istoimena simfonija francuskoga skladatelja Oliviera Messiaena. U predgovoru Jagora Bučana navodi se kako je u izloženim djelima Emilije Duparove riječ o šarenim lopticama, posve ili pak djelomično prekrivenima raznobojnim kuglicama stiropora. Ustrajno lijepljene, stotine malih loptica prekrivaju sfernu površinu, oblikujući raznolike strukture. Zavodljiva igra kuglicama, njihovo opsesivno nizanje, umnažanje po principu repeticije ima za cilj proizvesti učinak koji opija i zanosi, učinak koji snagu svoje privlačnosti crpi iz čulne egzaltacije.

Izložba Emilje Duparove otvorena je u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) 27. travnja, a za razgled je postavljena do 15. svibnja ove godine.

trajanje
27.04.-15.05.2016.
pdf katalog
pogledaj / preuzmi

Radno vrijeme

Otvoreno radnim danom od 18 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Mogućnost organiziranih grupnih posjeta po najavi i izvan radnog vremena. Ulaz besplatan