Početak
Galerija
Aktualno
Program
Arhiva
Kontakt
 
O galeriji

Radno vrijeme
Voditelj
Umjetnički savjet

O galeriji

Galerija «Zlati ajngel» je izložbeni prostor istoimenog trgovačkog društva osnovanog 1991. godine.

U Gajevoj ulici na broju 15 (dvorišni prostor) rekonstruiran je ruševni gospodarski objekt koji je do tada bio u funkciji stolarske radionice. Dobivena je novouređena građevina na dvije etaže, pri čemu je za drugu etažu iskorišten potkrovni prostor. Obuhvaća gotovo 140 m2,od čega 90 m2 izložbenog s 40-tak dužnih metara izložbenog zida.Opremljen je protuprovalnom i vatrodojavnom zaštitom, te opremom za multimedijalne prezentacije.

Galerija je otvorena 27. ožujka 1998. godine izložbom Branka Ružića i od tada redovito predstavlja desetak izložaba godišnje. Pregled izlagača i izložbi možete vidjeti pod "Izlagali su ..." Ovakav program dobio je svoju potvrdu redovnim uključivanjem (od 2003. godine) u Program javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Tome je pridonijelo i kontinuirano predstavljanje istaknutih slovenskih autora u svojem najreprezentativnijem izdanju, kao dio međudržavne suradnje, a do sada je u galeriji predstavljen niz autora - laureata prestižne slovenske državne nagrade  Prešernovog fonda. Profil galerije nije strogo određen stilskim, tehnološkim ili vremenskim parametrima, tako da je predstavljeno i kiparstvo i slikarstvo, dizajn i fotografija različitih autorskih pristupa. Odabir autora u prvi plan ističe interes za zanatsku vještinu i poštivanje vizualnog komuniciranja.

Posljednjih godina galerija posebnu pozornost posvećuje fotografiji. Izložbom «Iza fotografije» problematiziran je odnos suvremenog slikarstva i fotografije, te je zapravo ovom izložbom započeta serija izložbi od Marije Braut, Maje Strgar, Lupina, Mie Vesovića, Toše Dabca, Deborah Tubervill, Stojana Kerblera, Stanka Abadžića ... do čitavog niza varaždinskih fotografa. Na skupnim i samostalnim izložbama predstavljeni su, uz zvučna svjetska i hrvatska imena i radovi varaždinskih autora.

Djelatnost galerije je vrlo dobro popraćena medijskom pozornošću.

Galerija je za "izuzetan doprinos likovnom životu grada Varaždina predstavljanjem mnogobrojnih likovnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u dvadeset godina djelovanja galerije" 2018. godine primila PLAKETU GRADA VARAŽDINA. 

Galerija pruža uslugu organizacije izložbi: likovne i tehničke postave izložbe, štampanja i slanja pozivnica za otvorenje, organizacija koktela uz otvorenje, kao i čuvanja u radno vrijeme. Za vrijeme trajanja izložbe eksponati mogu biti ponuđeni na prodaju.